Søren Sjøgren

11 gode råd til at give konstruktiv feedback

Et effektivt middel til at udvikle personellet i din organisation er at give medarbejderne konstruktiv feedback. Hvis din feedback er anerkendende, får du ikke bare bedre resultater, du får også mere effektive og engagerede medarbejdere. Men feedback behøver du ikke at begrænse til dine underordnede – du kan også give feedback til ansatte på samme niveau, til din chef eller til kæresten/ægtefællen derhjemme.

 

Under en patrulje i Green Zone giver min chef mig feedback på min opgaveløsning. Billede taget uden for Geresk by, Afghanistan sommer 2009

 

Her følger 11 gode råd til at give konstruktiv feedback.

Ingen feedback er også feedback

Hvis du er typen, som ikke giver feedback, skal du vide, at der bliver tolket lige så meget på det, der ikke bliver sagt, som på det, der bliver sagt. Hvis du ikke direkte siger til dine medarbejdere, at du er tilfreds og værdsætter deres arbejde, kan de let få opfattelsen af, at du ikke er tilfreds. Den slags ikke-kommunikation skaber stress blandt medarbejderne, og i sidste ende skaber det et dårligt arbejdsmiljø.

 

På billedet øverst er min chef med på en patrulje i den afghanske Green Zone, og under en pause på patruljen giver han mig feedback.
Bliver opgaveløsningen bedre af det? Måske ikke – men det giver tryghed at vide, at hvis chefen har noget at sige, gør han det med det samme.

 

Et der overhovedet behov for konstruktiv feedback?

Der skal være et klart formål med at give konstruktiv feedback. Det er ikke et værktøj og en metode, du som leder kan anvende per refleks. Nogle gange er behovet et andet: et klap på skulderen, ros og anerkendelse i andre påhør eller en regulær skideballe i enrum. Ingen af de tre eksempler må forveksles med den konstruktive feedback.

 

Andre måder at give feedback på

I stedet for at du som leder ligger inde med alle svarene og observationerne, kan du også udnytte de observationer, som dine medarbejdere har gjort.

Som militær leder gav jeg sjældent direkte feedback til mine soldater eller underførere. I stedet anvendte jeg metoden  after action review til at klarlægge hændelsesforløbet og fastslå, hvad der gik godt og skidt, og hvorfor det gik sådan.

Denne metode gjorde det muligt for mig at gøre brug af alle mine soldaters observationer også.

Læs mere:

Exit mobile version