Fokuser! Sådan kan Parkinsons Lov påvirke dit lederskab

Parkinsons Lov dikterer at arbejdet udvider sig indtil det udfylder den rådige tid. Prøv at tænke over det: Har du nogensinde taget dig selv at lave meningsløst arbejde bare for at udfylde den tid der er til rådighed? Har du læst korrektur endnu en gang og opdaget at pludselig begyndte at rette korrekt grammatik til forkert?
Det er effekten af Parkinsons lov.

Hvis du først forstår Parkinsons Lov kan du anvende den til at øge effektiviteten

Arbejdet udvider sig indtil det udfylder den rådige tid

Hvem var Parkinson?

Cyril Northcote Parkinson var en britisk historiker og forfatter. Hans lov blev første gang publiceret i et essay i avisen The Economist i 1955. I 1957 udkom hans bestseller ”Parkinson’s Law”.

I den fremsagde han en række påstande om særligt den voksende embedsmandsstand i den offentlig administration. Det er de påstande, som kogt sammen refereres til som Parkinsons lov.

 

Sæt deadlines for dig selv og få mere tid

Ved at forstå hvordan loven virker, kan du begynde at imødegå de konsekvenser den hiver med sig. Det første skridt til at bruge Parkinsons Lov er at hindre dit eget arbejde i at flyde ud. Det gør du ved at sætte deadlines. Næste gang du skal checke e-mails, søge efter et emne på nettet eller lige se noget på Facebook, så beslut dig på forhånd til hvor lang tid du vil bruge. I lang de fleste tilfælde vil du være færdig med dit arbejde

 

Hvorfor virker Parkinsons Lov?

Parkinson selv bruger eksemplet med to mennesker, som skal sende et postkort. Den ene er en pensionist, som har det som dagens eneste gøremål. Han bruger tid på at finde det helt rigtige postkort, på at skrive først en kladde, rette den og derefter skrive postkortet. Han bruger tid på at sætte frimærkerne helt lige for derefter at gå ned til postkassen for at poste det. En travl person ville kunne nå samme produkt på få minutter.

Korte deadlines tvinger dig selv til at prioritere og fokusere på det vigtigt.

 

Sæt deadlines for dine medarbejdere

Forståelsen af Parkinsons lov virker også på dine medarbejdere. Sæt korte deadlines, der tvinger dem til at fokusere. I mange organisationer, er der mange mandtimer at spare. Ikke fordi dine medarbejdere er dovne, men fordi de automatisk udfylder den rådige tid med arbejde, som måske ikke bringer den store værdi med sig for slutkunden.

 

Den vigtigste forudsætning for at sætte korte deadlines

Hvis du vil bruge korte deadlines til at få medarbejderne til at fokusere, kræver det selvfølgelig at de er uddannede til at vide hvad det vigtige egentlig er. De skal selv kunne identificere hvad der skaber værdi og hvad der ikke gør. Det kan være, at medarbejderne under oplæring skal have væsentligt længere deadlines eller slet ingen for først at blive fortrolige med processen.

 

Deadlines i en undervisningssituation

Som lærer i taktik på Hærens Officersskole anvendte jeg selv Parkinsons Lov til at begrænse officerseleverne i deres opgaveskrivning. Arbejde udvider sig nemlig ikke udelukkende i tid, det har også en tendens til at udvide sig i omfang. I undervisningen gælder de samme forudsætninger for at kunne sætte deadlines. Eleverne skal først have evnen til at prioritere.

Og at lære dem det er et ledelsesansvar.

Indlægets billede: Moonrhino, Flickr