Moral og Etik i krig

Hvordan påvirkes mennesket af krig?

Hvad gør det ved mennesker at blive sat i situationer, hvor de kan blive nødt til at tage andre menneskers liv? Hvad er etik og moral i krig?

Du må ikke slå ihjel

Det helt særlige for soldater, er at de kan løse deres opgaver gennem vold – og i yderste konsekvens at slå andre mennesker ihjel. Det kan virke uciviliseret og grimt, og kan også udvikle sig sådan. For at undgå dette, er der brug for at vores soldater har en høj moral og en høj etisk standard. Det handler dette foredrag om.

Ansvar for at optræde korrekt – også under pres

Som delingsfører i Irak og Afghanistan har jeg haft ansvaret for uddannelsen af mine soldater forud for indsættelsen, for vores handlinger under kamp og for at vi har kunne bearbejde oplevelserne efterfølgende. Jeg har stået i mange dilemmaer, hvor jeg selv eller mine soldater på et splitsekund har skulle træffe beslutninger, som kunne koste os selv eller andre mennesker livet.

Skytten har fingeren på aftrækkeren og skal til at skyde, da manden bøjer sig ned, og samler en 5-6 årig dreng op. Skytten og hans observatør ser hele optrinnet i deres kikkerter. Skytten ved at han kan ramme talibaneren, men pludselig bliver han i tvivl om han skal trykke på aftrækkeren.

Moral og Etik i krig

Danske soldater udsendes med skarpt definerede regler for magtanvendelse. I foredragets første halvdel vil vi se på nogle af de etiske og moralske dilemmaer jeg selv har stået i. Det handler om at gøre det rigtige i en situation hvor overblikket er uklart – og om at kunne se sig selv i øjnene bagefter.

Hvordan påvirker det soldaten at være i krig?

Foredragets anden halvdel handler om soldaten selv. Hvordan forbereder man sig hjemme i Danmark på at tage i krig og på ultimativt at tage andre menneskers liv. Jeg fortæller, hvad der har drevet mig til at blive soldat – og til fortsat at være det. Desuden fortæller jeg hvordan krigen i Irak og i Afghanistan har påvirket mig og mit virke som officer i hæren.

Du får svar på følgende spørgsmål

  • Hvordan træner man soldater forud for kamp?
  • Hvordan føles det at være i ildkamp?
  • Hvilke psykologiske mekanismer sættes i gang når man er under beskydning og hvordan kan man stadig fungere effektivt.
  • Hvordan træffer man etisk korrekte beslutninger mens man er i kamp?
  • Hvilke reaktioner kan man have med hjem fra mission?
  • Hvordan lever man med vished om at have slået andre mennesker ihjel?

Skriv til mig og hør mere om et foredrag, der for alvor vil udfordre dine fornemmelser for rigtigt og forkert.

Foredraget er særligt egnet til sogneaftner og som oplæg til debatter om etik og moral.
Varighed: 90 min inkl. spørgsmål eller efter ønske.

Læs også artiklen Etik og moral for soldater i krig